Půjčka (úvěr) na bydlení


Půjčka (úvěr) na bydlení je v dnešním světě něco tak běžné, že se nad tím už vůbec nikdo ani nepozastaví. Málokdo z nás má to štěstí a má dostatek finančních prostředků na to, aby si zajistil bydlení, aniž by si bral úvěr. Za účelem koupě nemovitosti (určené k bydlení) vznikly půjčky na bydlení. Úvěr na bydlení je vlastně finanční produkt, který se poskytuje z důvodu poskytnutí prostředků na koupi rodinného domu, bytu nebo pozemku - který je určen na výstavbu rodinného domu. I laikům jsou dobře známé tzv. hypoteční úvěry, které nabízí i bankovní i nebankovní sektor. Půjčky na bydlení patří obecně vzato mezi dlouhodobé úvěry, u nichž je splatnost běžně 20 a i více let. Hypotéky se staly běžnou součástí našeho života. Když mezi řečí řeknete, že byste si chtěli koupit byt, hned následuje otázka: "A z jaké banky máš hypotéku?". Ať už byt, nebo pozemek a následná stavba domu, to vše je v současnosti příliš drahé. Lidé s průměrným platem si nemohou dovolit vyplatit svůj vysněný byt jen tak, v hotovosti. V nejlepším případě mají naspořenou větší část kupní ceny bytu, domu, nebo pozemku a na zbytek si vezmou úvěr na bydlení.

Takže co dělat v případě, když Vám nemohou poskytnout Vaši rodiče nějakou finanční výpomoc, nebo nemáte naspořenou větší část z kupní ceny? Jediným řešením je půjčka na bydlení. Nezáleží na tom, zda máte nadprůměrný měsíční příjem, zda máte k dispozici peněžní rezervu, hypotečním úvěru se s největší pravděpodobností nevyhnete. Ale odkud si vzít hypotéku? Máte na výběr bankovní i nebankovní sektor. Pokud Vás zajímá, jaký je mezi nimi rozdíl, je jich samozřejmě více, ale zmíníme hlavně ten nejzásadnější. Je jím výše úroku. Banky nabízejí výhodnější úrok, ale na úvěr na bydlení z banky nemá nárok každý klient, který si o něj požádá. Právě kvůli podpoře od státu zejména pro mladé lidi jsou bankovní hypoteční úvěry mnohem lákavější a populárnější, než ty z nenabankového sektoru. Abyste však dostali úvěr od banky, musíte splňovat množství podmínek. Pokud je nesplňujete, nepředstavuje pro banku důvěryhodného klienta. I když to zní drsně, je to prostě tak. Ekonomická krize vznikla i kvůli nerozvážnemu hospodaření bank a poskytování úvěrů lidem, kteří je později nevěděli splácet.

Zdroj: www.nsalliance.org 

Pokud jste již podali svou žádost o úvěr do banky a vrátila se Vám zamítnuta, nezbývá Vám nic jiného, ​​pouze dále šetřit, popřípadě si vzít půjčku na bydlení s vyšším úrokem, ale z nebankovní společnosti. Zde nejsou tak vybíraví, co se týče klientů a není třeba splňovat tak přísné podmínky, jako v bance. Když však stále mluvíme o podmínkach, co tím máme na mysli? Inu, každá společnost má jiné požadavky, ale tyto základní podmínky byste měli splnit téměř všude:

  • měli byste mít minimálně od 21 do 67 let
  • je třeba, abyste byli zaměstnáni a měli podepsanou smlouvu na trvalý pracovní poměr. Úvazek na dohodu se nepočítá a také nesmíte být ve zkušební nebo výpovědní lhůtě. Čím déle jste zaměstnáni, tím máte větší šanci na získání hypotečního úvěru.
  • V době žádosti o hypoteční úvěr byste neměli mít nesplacené jiné půjčky